Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Οι πάπυροι του Στρασβούργου στο Διαδίκτυο

Τρεις χιλιάδες ελληνικοί πάπυροι της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Στρασβούργου ψηφιοποιούνται

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ sisour@orange.fr


Πάνω από 3.000 αρχαίοι ελληνικοί πάπυροι έχουν ψηφιοποιηθεί και «ανεβαίνουν» σύντομα στο Διαδίκτυο με πρωτοβουλία της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Στρασβούργου.
Η αναγγελία έγινε τ
ην περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από την Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Στρασβούργου, την Ελληνική Κοινότητα Αλσατίας και τον Σύλλογο Ελληνο-Γαλλικής Φιλίας.Στην όλη εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και της πόλης του Στρασβούργου, παρουσιάστηκαν μοναδικοί ελληνικοί πάπυροι που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο και που σύντομα θα είναι προσιτοί σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου.
Η συλλογή είναι μία από τις πιο σημαντικές στη Γαλλία μαζί με αυτές της Λίλλης, της Σορβώννης και, κατά δεύτερον λόγο, του Λούβρου και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Παρίσι. Περιλαμβάνει 5.213 παπύρους που μοιράζονται ως εξής: 3.220 ελληνικοί πάπυροι (εκ των οποίων 52 έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά), 138 ιερατικοί, 399 δημοτικοί, 688 αραβικοί και 768 κοπτικοί.
Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο συντονιστής του σχετικού προγράμματος, Σταύρος Λάζαρης, η ψηφιοποίηση σχεδόν 3.000 ελληνικών παπύρων της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Στρασβούργου έχει ολοκληρωθεί με την εξαίρεση 150 εγγράφων που θέτουν μερικά προβλήματα τεχνικής φύσης. Το έργο της ψηφιοποίησης το έχει αναλάβει ο φωτογράφος της Pascal Disdier, ενώ τα ηλεκτρονικά δελτία των δημοσιευμένων παπύρων προετοιμάζονται από τη Μαρίνα Τουμπουρή, υποφήφια διδάκτορα, υπό την επιστημονική εποπτεία των κ. Jean Gascou και Paul Heilporn.
Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει 1.100 δελτία. Εκκρεμούν ακόμα περίπου 300 πάπυροι που δεν είχαν ενταχθεί στους καταλόγους. Η ψηφιοποίηση και το «ανέβασμα» στο Διαδίκτυο θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 02/07/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: